Travnördens Ordlista

Dödens, Quick-hitch, Raymondkäk, Jordbländare, Gamasch.. orden är många och inte lätta att begripa.

Här följer en liten ordlista för de som inte är så hemma på alla ord och uttryck som förekommer inom travet, i trav-tv och tidningar. Det är inte alltid lätt att hänga med på vad som sägs och vad saker och ting betyder!

Hästens Utrustning:

Huvudlag: Det som hästen har på huvudet. En samling remmar som bla. Tömmar och bett fästs i. Kan se ut på mängder av sätt, är oftast av läder.

   – helstängt : gör att hästen inte kan se ut åt sidorna, bara rakt fram, gör så att hästen fokuseras framåt och inte blir distraherad av saker och ting runt om.

   – halvstängt: gör att hästen kan se åt sidorna lite grand men inte hela vägen

   – öppet: helt öppet, hästen kan se åt alla håll och kanter.

   – norskt: ser ut lite som ett heltstängt, men man kan fälla ned skygglapparna, det finns även dom som börjar med det öppet och sen fäller upp lapparna, då kallar man det ibland för omvänt norskt.

   – spärrgrimma: fästs utanpå huvudlaget, hindrar hästen från att gapa för mycket och t.ex. försöka få tungan över bettet. Hjälper även hästen att andas ordenligt, genom näsan.

Murphybländare: sitter på ena sidan av huvudlaget, används för att få hästar som ofta vrider på huvudet att räta upp sig, vrider hästen sig åt vänster sätter man Murphybländaren på höger sida.

Jordbländare: kan se ut lite som en piassava kvast som sitter på hästens mule, hindrar hästen från att bli skrämd av t.ex. skuggor och annat på marken. Finns andra varianter med, som ser ut som muffar och sånt.

Tungband: band av läder, nylon eller plast, fästs runt hästens tunga och underkäke, håller tungan på plats så hästen inte får den över bettet eller kan svälja den.

Bett: Det finns mängder med olika bett till olika typer av hästsport. Även inom travsport finns olika typer av bett. Bettet är en oftast två eller tre-delad pinne i någon form av metall, som man fäster i huvudlaget, hästen har bettet i munnen och i bettets ringar som sitter utanför munnen på hästen, fästs tömmarna, som gör det möjligt för kusken att styra hästen. Det finns bett i olika längder och tjocklekar, bett med olika funktioner, och även i olika material. Vissa hästar har känsliga munnar och behöver mjukare bett, det finns då läder eller gummiklädda bett.

Gamasch: skydd för hästens bakben, sitter på nedre delen av benet, ovanför hoven, med skyddet inåt för att hindra att hästen gör sig illa om den slår bakbenen mot varandra.

Knäkappa: sitter på hästens framben, på insidan av knät alltså där benet böjs ungefär, för att undvika skador om hästen slår eller skaver benen emot varandra när den travar.

Senskydd: sitter på nedredelen av frambenen, skydd för att hästen inte ska göra sig illa om den skrapar eller slår i sig när den springer. Då tar skydden smällen istället för benen.

Bandage: Är nog bland det vanligaste benskyddet för hästar, används både under transport och i lopp, man har oftast ett underlägg under som man lindar runt hästens ben och sen lindar man bandaget runt om, det fästs oftast med kardborreband.

Skor: Det finns mängder med skor i olika former och material, allt ifrån tunna lätta skor i aluminium till tunga tjocka skor i järn. Alla hästar behöver olika balans, vissa hästar behöver mer fäste och tyngd än andra, det finns skor med och utan grepp, det finns skor med fast brodd, så hästarna får fäste i vinterbanor och skor där man själv sätter fast brodden. Vissa hästar behöver till och med ha olika skor på fram och bakhovar beroende på om dom har lätt för att gå över i galopp till exempel.

Boots: i gummi, finns i olika utföranden och tyngder, används för att tynga ner hästar som gärna vill galoppera, och för att balansera hästar rätt, man sätter på den bak och fram över hoven och när hoven är igenom vänder man på den så den hänger över hoven, finns även varianter med kardborreband på.

Check/Käk/Cheque – rem : fästs på selen, gör att hästen inte kan rycka med huvudet hur som helst utan håller det i en ganska stadig position, olika hästar kräver olika längd på remmen, den får inte vara så kort att den orsakar obehag för hästen.

   – – //-pinne/bett: sitter i hästens mun, ihopkopplad med käkremmen, kan vara olika tjock och även läder eller gummiklädd.

Raymondkäk/check/cheque: upphängning av käkpinnen/bettet som används på hästar som är känsliga i munnen.

Tömmar: tömmarna fästs i bettet och går sedan bak igenom selen och slutar i kuskens händer, han använder tömmarna för att styra, gasa och bromsa hästen. Finns i olika längder och färger, är oftast av läder och bruna eller svarta.

   – handstropp: den del av tömmarna som kuskarna oftast håller i, två öglor på tömmarna. Som man kan byta position på med spännen, så att man kan både korta och länga tyglarna

Sele: sitter runt hästens buk, oftast i läder, finns i olika varianter, alltid försedd med mjuka skydd så hästen inte får skav, ibland sitter mjuka skydd även på jorden som man spänner runt hästens mage .i selen fäster man vagnen, ryggstycket, förbygeln eller bröstan, och chekremmen, tömmarna löper även genom ringar på selen och vidare bak till kusken.

   – remsele:  används inte i lopp längre, med en remsele fäster man sulkyn/vagnens skalmar med remmar som viras runt skalmarna i många varv.

   – quickhitch (QH):  nyare variant som används i tävling. Istället för remmar sitter fästen selen som man liksom klickar fast skalmarna i, det måste då sitta matchande fästen på skalmen.

   – ryggstycke: den del av selen som går baköver hästens rygg och fästs runt svansen med svanskappan, som antingen är fast på ryggstycket eller spänns fast, hindrar selen från att åka framåt när hästen rör på sig

   – förbygel: kan se ut på lite olika sätt och finns i olika material, ofta i syntet eller läder, sitter runt hästens hals och fram över bogen, fästs på selen på båda sidor om hästen och oftast även på seljorden, då går den bak mellan hästens framben. Det är ganska vanligt att förbygeln är prydd med hästens eller stallets namn. Förbygeln hindrar selen från att åka bakåt när hästen rör på sig.

   – brösta: har samma funktion som förbygeln men fästs bara i selen, den går inte ner mellan hästens framben utan bara runt bogen på hästen.

Slagjord: slagjorden är en rem som fästs i skalmarna över hästens bakdel, används på hästar som tenderar att sparka, slagjorden gör det svårare för hästen att sparka och att få kraft i sparkarna.

Skitlapp: Ja, det heter faktiskt så, en lapp av tyg, gummi eller skumgummi, som fästs under hästens svans och förhindrar att hästen bajsar på kusken, om den skulle behöva göra det.

Sulky: Vanligaste tävlings vagnen, max 165cm bred kan se lite olika ut beroende på tillverkare och liknande men grundbestämmelser finns för hur dom får se ut, och vad som ska finnas på med hjul, skydd och liknande. Finns olika varianter bland annat Ufo eller Amerikansk där man driver på hästen genom att luta sig.

Sulkett: en lite tyngre variant av sulkyn som ibland används i lopp.

Långvagn: lite grövre vagn med längre skalmar, används ofta i värmningar före lopp och i träning.

Rochard: Grövre vagn med längre skalmar som man kan åka två personer i.

Pullburk: Ser ut lite som ett Pringles rör, fästs under hästens hals för att hindra hästen från att dra ned huvudet och därmed minska syreupptagningsförmågan. Finns även pullskiva som fungerar på samma sätt, den får inte ha några vassa kanter som kan skava och orsaka obehag för hästen.

Vojlock : nummerlappen, visar vilket spår hästen har i starten, har olika färger för olika lopp, fästs med remmar och spännen på selen.

Ryckhuva/tussar:  huva med tussar eller tussar i skumgummi med snören i för att ryckas under lopp för att få extra fart på hästen, huvan ger mer dövning än enbart tussar.

Fast huva/tussar: ljuddämpande huva eller tussar, som inte dras under lopp utan sitter på plats hela tiden för att minska ljudkänsligheten

I Loppen:

Även i loppen används en del ord och uttryck som kanske inte är lätt att begripa om man inte är så hemma, här är några såna:

Dödens: Positionen utvändigt om ledaren, tuff position för hästar att gå i då dom inte har någon häst framför sig men ändå inte är i ledingen, vissa hästar klarar det bra andra klarar inte alls att springa i dödens utan stannar direkt.

Vinnarhålet: positionen bakom ledaren, får ofta fritt fram på upploppet och kan då komma ut och vinna eftersom ekipaget ”åkt med” bakom ledaren och kan ha mycket krafter kvar

”Få Lucka”: när ett ekipage får fritt ut ifrån t.ex. innerspår, säger man att det fått lucka.

Köra gunga: galoppera, när en häst galopperar liksom gungar kusken, därav uttrycket.

Slå på sig: när hästen slår sig, oftast benen mot varandra i lopp eller träning, eller i hagen, därför har man ofta skydd som knäkappor och gamascher i lopp och träning, så att hästarna inte ska skada sig när dom slår på sig,

Open Stretch : Extra innerspår på upploppet, ger även hästar som sitter på längre bak på innerspår chansen att komma ut invändigt om ledaren. Finns på några få banor i Sverige, t.ex. Åby och Skellefteå. Åsikterna går isär om huruvida det är bra eller dåligt med open stretch.

Flygande Start: något som inte är tillåtet men som ibland förekommer i autorstartslopp, när ett ekipage inte är ända framme vid bilen och när starten går har dom då chansen att ha uppe högre fart än övriga.

Springspår: Spår 6 och 7 i varje volt är så kallade springspår , har man springspår har man längre ansats, alltså inte så snävt i vändningen som spår längre in i volten, kan jämföras lite med flygande start i autostarts lopp, när startkommandot kommer har springspårs hästarna oftast högre fart än dom andra

I programmet:

Det är inte lätt att läsa program om man inte vet vad allt betyder och det gör man ju kanske inte som novis. Här är en liten förteckning på tecken och förkortiningar som kan stå i programmets resultat/tidrad.

p: premielopp, lopp för tvååriga hästar där dom som uppfyller kraven får prova och klarar dom den utsatta tiden får dom en premie, en pengasumma helt enkelt.

k: kvalificeringslopp, hästar som inte börjat tävla eller som haft längre uppehåll, uppehåll pga. sjukdom eller ålagts av banveterinär måste gå ett kvalificeringslopp för att få tävla i vanliga lopp igen

a: betyder autostart, alltså att hästen startat bakom bil, står inget är det voltstart.

m: betyder monté, hästen har alltså startat i ett montélopp, alltså ett lopp där hästen rids i trav istället för att ha en sulky bakom sig.

kub: kört utanför bangränsen, står ibland när ett ekipage kört utanför bangränsen i lopp,

g: galopp, i bland står tex 2g vilket då betyder att hästen blev tvåa med galopp.

dg: Diskvalificerad med galopp, ett ekipage som galopperat underlopp och blivit diskvalificerade för det, till exempel när hästen galopperar på upploppet eller efter upprepade galopper.

ug: ekipage som utgått underlopp efter galopp, man har alltså inte fullföljt distansen då hästen galopperat utan kört av banan,

it: ingen tidtagning, föregås av en placering, tex 5 it, hästen blev då femma, men av någon anledning funkade inte tidtagningen så ingen tid finns att se.

tr: betyder trängning, alltså att ekipaget trängt undan ett annat, föregås ofta av D och en siffra, tex d tr1 då har hästen varit först i mål men blivit diskvalificerad pga. trängningen.

Dist: betyder distanserad, ofta följt av galopp, en häst som hamnat för långt efter övriga tex. Efter en galopp blir distanserad.

Hoppas listan är er till hjälp eller nöje, den kommer uppdateras med jämna mellanrum, när jag kommer på nya saker som kan behöva förklaras, om ni undrar något om någon utrustningsdetalj eller något sånt så tveka inte att fråga, kan jag inte själv kan jag alltid försöka ta reda på det!

/Travnörden

Annonser
2 kommentarer

2 thoughts on “Travnördens Ordlista

  1. Lars Sjöberg

    Vad betyder ”tempotorsk”?

    • En tempotorsk är en häst som inte hinner med i slutspurten för att ledaren fått bestämma loppet i ett så pass lågt tempo att den har alla krafter kvar tillslut så att bakomvarande hästar inte hinner fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: